top of page

ABOUT

EEN ANDERE WERKELIJKHEID...

De stillevens en portretten van art fotograaf Saskia van der Linden dragen onmiskenbaar de signatuur van haar klassieke lichtbeheersing. Alsof een smalle lichtstrook vanuit het raam of zelfs maar het licht van een enkele kaars voldoende is om haar modellen of gebruikte symbolen het proportionele licht mee te geven. Natuurlijk kijkt ze als leerling naar haar grote voorbeelden als regiogenoot Rembrandt van Rijn of de Italiaanse meester Caravaggio. De penseelstreken vertaalt zij naar een bescheiden lichtval of reflectie in het oog van haar model of een tinnen kan op tafel. 

 

Ook zal zij zeker hebben leren kijken door de typisch Hollandse luchten boven zee en duinen, waarachter zij geboren is, en die elke dag een ander schilderij opleveren. Bovenal ademde ze de zilte geuren als kruiden die haar haar leven lang op deze plek zullen houden, in het kleine dorp aan de kust. Noordwijk bracht door de eeuwen heen trouwens meer ‘lichtkunstenaars’ voort. Niet zonder reden bestond haar eerste grote expositie uit lokale helden: Noordwijkers die door Saskia terug in de tijd werden geplaatst en vereeuwigd met een eigen verhaal. 

 

Toch is zij in haar professie een typische laatbloeier, en vond ze enkele jaren geleden pas haar definitieve draai als foto-kunstenaar. Naast de inmiddels bekende portretten waarmee ze landelijke furore maakte, heeft ze de focus verlegd naar bloemen en stillevens. Opnieuw met een typisch zeventiende-eeuwse knipoog maar tegelijk met een hedendaagse twist. Waar die scheidslijn precies loopt blijft een klein mirakel. Ze neemt je mee naar ‘toen’ en je weet tegelijk dat het hedendaags is. Die zweem van mystiek is haar eigenheid.

 

Dit digitale fotoalbum is permanent under construction. Saskia verrast namelijk door zo weinig mogelijk te plannen en te omlijnen en zich vooral te laten leiden door het moment, haar intuïtie. Een wandeling langs het strand is immers ook elke dag hetzelfde en tegelijk elke dag weer anders. De inspiratie die ze meeneemt naar huis krijgt vorm door het project bij elkaar te verzamelen. Bloemen, attributen, aankleding en enscenering zijn het eigenlijke werk. De druk op de knop is uiteindelijk een kwestie van tijd. 

Saskia DEF.jpg
bottom of page